receptar.sk

Počet receptov: 12 715

Hlavná stránka    |    Pridať recept   |   Novinky   |   Napíšte nám   |   Vyhľadávať




Bezmäsité pokrmy
Polievky
Prívarky, omáčky, prílohy
Dezerty
Hydina
Oddelená strava
Cudzokrajná kuchyňa
Baranie, jahňacie mäso
Bravčové mäso
Hovädzie mäso
Recepty z Okey Rádia
Teľacie mäso
Predjedlá, chuťovky, nátierky
Ryby, vodné živočíchy, mäkkýše, obojživelníky
Šaláty
Studená kuchyňa, údeniny
Zverina
Múčniky, pečivo
 Zákusky, torty
 Koláče
 Iné
 Slané múčniky a pečivo
Cestoviny, pizza
Zelenina a zemiaky s mäsom
Základné predpisy a informácie
Z pekáča Jula Viršíka
Úvodná stránka > Múčniky, pečivo > Koláče

Osie hniezda

850 g hladkej múky, 2 lyžičky prášku do pečiva, 1 lyžičku soli, 100 g kryštálového cukru, 100 g masla alebo margarínu, 40 g droždia, pol litra mlieka, hrozienka, posekané orechy, vanilkový a kryštálový cukor, škoricu, 100 g masla a žĺtok.

Do trošky osladeného mlieka dáme napučať droždie, pridáme ostatné prísady (maslo rozpustené), zvyšok mlieka a vypracujeme hladké cesto. Na teplom mieste ho necháme vykysnúť a potom ho rozdelíme na dve časti. Každú vyvaľkáme, posypeme škoricou, vanilkovým a kryštálovým cukrom, hrozienkami a posekanými orechmi. Pokvapkáme rozpusteným maslom. Zvinieme a závin krájame asi na 1 cm hrubé rezy, ktoré ukladáme na vymastený plech, necháme ešte vykysnúť, potrieme ich žĺtkom. Pečieme v dobre vyhriatej rúre.