receptar.sk

Počet receptov: 12 840

Hlavná stránka    |    Pridať recept   |   Novinky   |   Napíšte nám   |   Vyhľadávať




Bezmäsité pokrmy
Polievky
Prívarky, omáčky, prílohy
Dezerty
Hydina
Oddelená strava
Cudzokrajná kuchyňa
Baranie, jahňacie mäso
Bravčové mäso
Hovädzie mäso
Recepty z Okey Rádia
Teľacie mäso
Predjedlá, chuťovky, nátierky
Ryby, vodné živočíchy, mäkkýše, obojživelníky
Šaláty
Studená kuchyňa, údeniny
Zverina
Múčniky, pečivo
Cestoviny, pizza
Zelenina a zemiaky s mäsom
Základné predpisy a informácie
Z pekáča Jula Viršíka
Zeleninové karí s ryžou

4 lyžice slnečnicového oleja, čierne horčičné semienka, korenie karí, 1 cibuľu, 7 strúčikov cesnaku, mleté koriandrové semienka, mletú červenú papriku, kurkumu, 1,5 cm zázvoru, vňať koriandru, 6 paradajok, kúsok čili papričky, 200 g zelenej fazuľky, 1/2 karfiolu, 3 mrkvy, šálku hrášku, 2,5 dl kokosového mlieka. Na citrónovú ryžu: 400 g ryže basmati, 25 g kešu orieškov, 25 g hrozienok, 1/2 lyžičky kurkumy, 1 citrón, soľ, olej.

Olej zahrejeme, pridáme horčičné semienka, korenie karí, pokrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme mletý koriander, mletú červenú papriku, kurkumu. Zázvor, koriander, paradajky a čili rozmixujeme a pridáme ku koreninám. Prilejem kokosové mlieko, prípadne vodu. Približne dvadsať minút dusíme. Zelené fazuľky, karfiol a hrášok osmažíme na malom množstve oleja a pridáme do karí omáčky s kokosovým mliekom. Necháme prejsť varom. Podávame s citrónovou ryžou. Citrónová ryža: Ryžu uvaríme (15 minút) vo väčšom množstve vody bez pokrievky. Na oleji opražíme kešu oriešky, hrozienka, kurkumu a plátky citrónovej kôry (iba žltú časť). Pridáme soľ a uvarenú ryžu. Na ohni zľahka miešame asi 1,5 minúty. Pridáme šťavu z jedného citróna a všetko premiešame.