receptar.sk

Počet receptov: 12 832

Hlavná stránka    |    Pridať recept   |   Novinky   |   Napíšte nám   |   Vyhľadávať




Bezmäsité pokrmy
Polievky
Prívarky, omáčky, prílohy
Dezerty
Hydina
Oddelená strava
Cudzokrajná kuchyňa
Baranie, jahňacie mäso
Bravčové mäso
Hovädzie mäso
Recepty z Okey Rádia
Teľacie mäso
Predjedlá, chuťovky, nátierky
Ryby, vodné živočíchy, mäkkýše, obojživelníky
Šaláty
Studená kuchyňa, údeniny
Zverina
Múčniky, pečivo
Cestoviny, pizza
Zelenina a zemiaky s mäsom
Základné predpisy a informácie
Z pekáča Jula Viršíka
Bravčová porchetta

500 g prerastenej slaniny, 2 lyžice oleja, 2 červené cibule, mleté čierne korenie, za hrsť opražených píniových orieškov, za hrsť šalviových lístkov, 400 g kuracej pečene, za hrsť hrozienok, 1 dl sladkého vína (napríklad portské), 1/2 veky, 2 vetvička rozmarínu, 2 strúčiky cesnaku, 6 opečených hrianok, 1/2 lyžičky postrúhanej citrónovej kôry, 2 kg kus bôčika s kožou, soľ, 80 g postrúhaného parmezánu.

Na oleji osmažíme slaninu pokrájanú na kocky. Keď sa slanina vyškvarí pridáme na mesiačiky pokrájanú cibuľu, opražené píniové oriešky, lístky šalvie a všetko spolu osmažíme. Pridáme na štvrtiny pokrájanú kuraciu pečeň, premiešame a po chvíli pridáme hrozienka namočené v sladkom víne (aj s vínom). Odstavíme z ohňa, pridáme čerstvú strúhanku z jednej veky, mleté čierne korenie. Opečené hrianky potrieme cesnakom, rozmarínom a pokrájame na kocky. Kocky pridáme do plnky, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a posekané lístky rozmarínu. Bôčik prekrojíme tak, aby vznikol veľký plát. Plát posolíme, okoreníme a vtrieme do mäsa. Navrstvíme plnku, ktorú posypeme postrúhaným parmezánom. Zvinieme a zviažeme motúzikom. Roládu položíme do pekáča a prikryjeme alobalom. Vložíme do rúry vyhriatej na 220 stupňov Celzia a pečieme najprv desať minút. Potom teplotu znížime na 160 stupňov Celzia a pečieme približne dve hodiny. Po dvoch hodinách odkryjeme, zvýšime teplotu a dopečieme do hneda aby bola koža na chrumkavo. Necháme odležať približne 45 minút, až potom krájame.