receptar.sk

Počet receptov: 12 832

Hlavná stránka    |    Pridať recept   |   Novinky   |   Napíšte nám   |   Vyhľadávať




Bezmäsité pokrmy
Polievky
Prívarky, omáčky, prílohy
Dezerty
Hydina
Oddelená strava
Cudzokrajná kuchyňa
Baranie, jahňacie mäso
Bravčové mäso
Hovädzie mäso
Recepty z Okey Rádia
Teľacie mäso
Predjedlá, chuťovky, nátierky
Ryby, vodné živočíchy, mäkkýše, obojživelníky
Šaláty
Studená kuchyňa, údeniny
Zverina
Múčniky, pečivo
Cestoviny, pizza
Zelenina a zemiaky s mäsom
Základné predpisy a informácie
Z pekáča Jula Viršíka
Slimáky na balkánsky spôsob

Na cesto: 600 g hladkej múky, 42 g (1 kocku) kvasníc, 0,5 dl olivového oleja, 2,5 dl vlažnej vody, štipku cukru, 1 lyžičku soli, 150 g stuženého tuku (napríklad Hera, či Palmarin). Na plnku: 200 g balkánskeho syra, 100 z zelených olív, 100 g čiernych olív, koreninovú zmes na gyros (alebo pizzu). 1 vajce, 1 dl kyslej smotany.

Do vlažnej vody pridáme štipku cukru, rozdrobené kvasnice, lyžičku múky a necháme vykysnúť (kvások). Do preosiatej múky pridáme soľ, olej, kvások a vymiesime cesto. Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý potrieme olejom, vložíme do misy, prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 4 až 5 častí. Z každej vyvaľkáme tenký kruh, potrieme zmäknutým stuženým tukom a poukladáme ich na seba. Tukom spojené cestá rukami roztiahneme na čo najväčší plát. Vrch potrieme tukom, posypeme rozdrveným syrom, nadrobno pokrájanými alebo pomletými olivami, posypeme koreniacou zmesou a zvinieme do rolády. Roládu pokrájame na približne centimeter široké kolieska – slimáky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie. Slimáky sa môžu aj prekrývať. Vrch potrieme zmesou smotany a vajca, vložíme do studenej rúry. Rúru zapneme, nastavíme na teplotu 190 až 200 stupňov Celzia a upečieme do zlatista. Upečený, mierne vychladnutý koláč buď pokrájame, alebo si len tak odtŕhame.