www.receptar.sk


Ruské rasstegaje

750 g múky (polohrubej a hladkej v pomere 1:1), 1 vajce, 2 až 4 žĺtky, 20 g kvasníc, 1 dl mlieka, 1 lyžičku soli, 2 hrste kryštálového cukru, 1,25 dl šľahačkovej smotany, 1,25 dl kyslej smotany, 60 g masla, 1 vrecúško kypriaceho prášku, 3 lyžice múky, 1 vajce, 4 lyžice masla, 500 g hríbov (dubákov), 1 cibuľu, soľ, mleté čierne korenie.

Kvások: do 1 dl teplého mlieka dáme lyžičku kryštálového cukru (pozor, mlieko nemá byť horúce), rozmrvené kvasnice a 2 až 3 lyžičky hladkej múky. Rozmiešame a necháme nakysnúť. Cesto: do misy dáme múku, vajce a žĺtky, soľ, 2 riadne hrste cukru a kvások. Šľahačkovú a kyslú smotanu zmiešame a zohrejeme (ale nie, aby to nebolo horúce). Zohriate smotany a roztopené maslo pridávame po lyžiciach počas miesenia do cesta. Cesto dohladka vymiesime, aby hádzalo bubliny. Miesiť cesto je lepšie varechou ako miešačom a s prestávkami, aby si "oddýchlo". Nakoniec pridáme prášok do pečiva a poriadne domiesime. Povrch hotového cesta posypeme múkou, dáme na teplé miesto a necháme vykysnúť. Hríby pokrájame a opražíme ich na masle. Cibuľu nadrobno nakrájame a tiež ju opražíme. Hríby a cibuľu zmiešame, pridáme štipku mletého čierneho korenia, soľ a všetko dobre premiešame. Z cesta urobíme malé bochníčky a necháme ich na doske 10 až 15 minút odpočinúť. Rozvaľkáme ich na okrúhle placky. Do stredu placky položíme plnku a okraje zatlačíme tak, aby prostriedok pirôžkov ostal otvorený. Pokladieme ich na vymastený plech, necháme chvíľu odpočinúť a potrieme vajcom. Vložíme ich do rúry vyhriatej na 220 stupňov Celzia. Po 10-tich minútach teplotu znížime na 180 stupňov Celzia a pečieme ďalších 15 minút. Rasstegaje sa podávajú samostatne, alebo aj k polievke šči.