Domáca bulharská ljutenica
2016-05-02- komentárov
- Kategórie: Prívarky, omáčky, prílohy , Studené , Cudzokrajná kuchyňa , Bulharská kuchyňa
- Čas prípravy : 30 min.
- Čas varenia : 120 min.
- Celkový čas : 150 min.
Popis
Bulharská ljutenica je zmes paradajok, papriky a ďalších surovín. Hustú omáčku sterilizujeme do pohárov.
Ingrediencie
- 10 kg paradajok
- 2 lyžica soli
- 5 kg červenej papriky
- 0.65 l oleja
- 1 ks bobkový list
- 1 lyžica octu
- 3 lyžička papriky
- 1 viazanička petržlenovej vňate
Postup
Krok 1
Paradajky pokrájame a dáme ich variť do hrnca spolu so soľou. Varíme, za stáleho miešania, až sa voda odparí. Papriky opečiem do čierna, sparíme ich, ošúpeme, zbavíme jadrovníkov, pokrájame na malé kúsky a pridáme k paradajkám.
Krok 2
Pridáme cukor, ocot, bobkový list, nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať, mletú červenú papriku a olej. Varíme a stále miešame až vznikne pomerne hustá omáčka.
Krok 3
Hustú omáčku prepasírujeme, naplníme ňou poháre, ktoré uzatvoríme a sterilizujeme asi 10 minút.