Ostrokyslá polievka zo Sečuanu

2016-04-26

Ingrediencie

  • Tri kuracie stehná, kurací bujón (2 kusy), 1 balenie tofu, 3 až 4 mrkvy, 2 až 3 petržleny, 1/2 zeleru, olivový olej, uchovec bazový (mu-er), prípadne huževnatec jedlý (shi-take), chili pastu (Sriracha), sójovú omáčku (Kikkoman), 2 vajcia, tapiokovú múku alebo solamil, ocot, ryžové víno alebo biele víno, mleté čierne korenie, mleté nové korenie, sečuánske korenie (fagara), zeleninovú koreniacu zmes (vegeta), korenie piatich vôní.

Postup

Krok 1

Kuracie mäso uvaríme v 2 l vody ochutenej 2 lyžičkami vegety. Po uvarení zbavíme kože, vykostíme a pokrájame na malé kúsky. Vrátime naspäť do vývaru, pridáme 1 l vody, 2 kocky bujónu, 7 až 8 lyžíc sójovej omáčky. Ďalej varíme, pridáme 1/2 lyžičky čili pasty a na tenké rezance pokrájané tofu. Pridáme na olivovom oleji opražené, osolené a pokrájane, čiernym a novým korením okorenené huby. Na olivovom oleji mierne opražíme nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler spolu s mletým sečuánskym korením (maximálne 15 zrniek) a pridáme do polievky. Prilejeme 2 až 3 dl ryžového alebo bieleho vína a 2 lyžice octu (vínneho alebo jablčného). Podľa chuti dosolíme, pridáme štipku korenia piatich vôní a varíme až zelenina zmäkne. Zahustíme tapiokovou múkou (5 až 6 lyžíc) alebo solamilom (najlepšie postupne prilievať rozmiešaný vo vode), povaríme a odstavíme. Ešte do horúcej polievky zatrepeme 2 rozšľahané vajcia. Nakoniec dochutíme octom (ešte horúce). Polievka má byť mierne kyslá a pálivá. Pri podávaní pridáme nasekaná vňať z mladej cibuľky alebo pažítku. Poznámka: všetku zeleninu krájame na (5x5x15mm) rezančeky, tofu ešte jemnejšie. Na zahustenie je lepšie použiť tapiokovú múku, lebo polievka sa nezakalí. Sečuánske korenie sa pred rozomletím musí mierne nasucho opražiť, je dosť ostré a treba s ním opatrne koreniť. Korenie piatich vôní je veľmi aromatické, treba ho dávať len veľmi málo. Uvedené huby nenahrádzame šampiňónmi či inými hubami. Uchovec bazový (Judášove ucho - mu-er) je nenahraditeľný inou hubou. Všetky exotické ingrediencie sa dajú kúpiť v ázijských potravinových obchodoch. Celá príprava trvá asi 3 hodiny. Celkové množstvo sú asi 4 litre polievky.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 2505
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

2506

Podobné recepty:
  • Zelerová krémová polievka II

    Zelerová krémová polievka II

  • Sliepka v polievke na spôsob ujházi

    Sliepka v polievke na spôsob ujházi

  • Šumajster

    Šumajster

kuk