Francúzska brioška (Brioche à tête)
2018-02-15- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
- Kuchyňa: Francúzska
Popis
Francúzska brioška (Brioche à tête)
Ingrediencie
- 400 g hladkej múky
- 80 g cukru
- 42 g čerstvých kvasníc
- 1,5 lyžičky soli
- 1,5 dl mlieka
- 3 ks vajcia
- 1 ks žĺtok na potretie
- 200 g masla
- 100 g hrozienok
- 100 g sušených marhúľ
- 2 lyžica rumu
Postup
Krok 1
Múku zmiešame s cukrom a soľou. Do vlažného mlieka dáme rozdrobené kvasnice, štipku cukru a štipku múky. Do múkovej zmesi vlejeme kvások, zvyšok mlieka a zľahka našľahané vajcia. 10 minút miesime a potom pridáme zmäknuté maslo a rum. Miesime, pokým sa maslo v ceste úplne nestratí. Z cesta vytvarujte guľu a odložíme ju vykysnúť (1,5 až 2 hodiny). Do cesta zapracujeme hrozienka a marhule, ktoré sme predtým namočili do horúcej vody a pokrájali nahrubo. Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti a z každej vytvarujeme valec. Zapletieme ich do vrkôčika a vložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Necháme ešte hodiny kysnúť. Potrime žĺtkom. Môžeme mandľovými lupienkami. Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov Celzia asi 30 minút.