Rýchly slaný posúch
2012-10-01- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Slané múčniky a pečivo
Ingrediencie
- Kvások: 1,5 dl vlažnej vody, 2 lyžičky cukru, 1 lyžičku polohrubej múky, 1 kocku kvasníc. Cesto: 3 hrnčeky (3x 3 dl) polohrubej múky, 1 vrecúško prášku do pečiva, 2 lyžičky soli, 200 g stuženého tuku na pečenie (napr. Palmarin), 2 žĺtky, 400 g kyslej smotany. Olivový olej, 1 hlávku cesnaku, 1 vetvičku rozmarínu, 1 lyžičku hrubozrnnej soli, 1 lyžičku rímskej rasce. 50 g stuženého tuku na vymastenie plechu, 2 lyžice polohrubej múky na vysypanie plechu.
Postup
Krok 1
Do vlažnej vody dáme lyžičku múky, cukor a rozdrobené kvasnice. Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva, soľou a nastrúhame do nej stužený tuk. Rukou vymiešame tak, že sa nám vytvoria drobné mrvance. Pridáme nakysnutý kvások, dva žĺtky a celú kyslú smotanu (mala by mať izbovú teplotu, tak, ako aj všetky suroviny). Všetko zmiešame a vypracujeme cesto (miesime 10 až 15 minút). Prikryté necháme kysnúť asi 30 minút. Cesto je lepšie, ak je redšie. Plech s vyššími okrajmi vymastíme tukom, vysypeme múkou a vyklopíme naň vykysnuté cesto. Cesto rukami (potretými olivovým olejom) roztlačíme rovnomerne na celú plochu plechu. Povrch cesta polejeme olivovým olejom a poukladáme naň plochou noža roztlačené strúčiky cesnaku aj so šupkou (zľahka ich pozatláčame do cesta), posypeme ihličkami rozmarínu, rímskou rascou a hrubozrnnou soľou. Necháme ešte 10 minút kysnúť a potom plech vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Upečieme do zlato hneda (25 až 30 minút).