Zelerová krémová polievka II

2012-10-31

Ingrediencie

  • 1 stredne veľký zeler, 3/4 l zeleninového vývaru, 0,5 l sladkej smotany, soľ, mleté biele korenie, štipku mletého muškátového orieška, 1/2 citróna (iba šťavu), 1 lyžicu masla, hladkú múku, olivový olej, zemiakovú škrobovú múčku.

Postup

Krok 1

Zeler ošúpeme. Asi štvrtinu odložíme. Väčšiu časť zeleru pokrájame na menšie kocky, vložíme ich do hrnca s maslom a krátko osmažíme. Podlejeme zeleninovým vývarom a udusíme do mäkka. Po zmäknutí zeleru pridáme zvyšok zeleninového vývaru rozmiešaného so sladkou smotanou a za stáleho miešania privedieme do varu. Počas varenia, ktoré môže trvať asi 5 minút, rozmixujeme ponorným mixérom. Menšie časť zeleru pokrájame na tenké rezančeky alebo hranolčeky. Obalíme ich v hladkej múke (stačí poprášiť) a opražíme na olivovom oleji do svetlo hnedej farby. Opražené rezančeky vyberieme dierovanou naberačkou a položíme ich na niekoľko vrstiev servítky, aby sme odsali prebytočný olej. Uvarenú polievku podľa chuti osolíme, okoreníme bielym korením, muškátovým orieškom, okyslíme citrónovou šťavou a prepasírujeme ju cez sito. Polievku podľa potreby zahustíme škrobovou múčkou a rozmiešanou v malom množstve studenej vody a len veľmi krátko povaríme. Pri podávaní vložíme vypražené zelerové rezančeky.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 578
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

579

Podobné recepty:
  • Fazuľová polievka na kyslo

    Fazuľová polievka na kyslo

  • Hubová, kyslo-mliečna polievka

    Hubová, kyslo-mliečna polievka

  • Kelová polievka II

    Kelová polievka II

kuk