Paradajková polievka na mexický spôsob
2013-01-03- komentárov
- Kategórie: Polievky , Zeleninové
Ingrediencie
- 3 lyžice oleja, 3 jarné cibuľky, viazaničku vňate koriandru, 3 strúčiky cesnaku, 5 opečených a ošúpaných kapii, 2 konzervy (spolu asi 1 kg) paradajkových kúskov, za hrsť ryže, soľ, 1 limetu. Na dozdobenie a dochutenie: 1 vrecúško mexických tortíl (trojuholníčky), 1 feferón, 50 g čedaru, 2,5 dl nízkotučného jogurtu, 6 lístkov mäty, 2 lyžice konzervovaných jalapeňos, 3 jarné cibuľky, 100 g fety, 200 g cherry paradajok, 1 avokádo.
Postup
Krok 1
V hrnci zahrejeme olej a pridáme doň na 2 cm dlhé kúsky pokrájané jarné cibuľky, stonky z vňate koriandru a tri strúčiky prelisovaného cesnaku. Krátko osmažíme, pridáme opečené a ošúpané kapie, paradajkové kúsky z konzervy, 1 liter vody a privedieme do varu. Pridáme za hrsť ryže a varíme pokým ryža nezmäkne. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Ak je to potrebné, zriedime vriacou vodou, dochutíme soľou a odstavíme. Primiešame šťavu z jednej limety. K polievke podávame: mexické tortily rozložíme na plech, zmiešame ich s nakrájaným feferónom, posypeme nahrubo postrúhaným čedarom a vložíme do vyhriatej rúry na 3 až 4 minúty. Jogurt, zopár lístkov mäty a zavárané papričky jalapeňos rozmixujeme. Pokrájame jarnú cibuľku, rozdrobíme fetu, pokrájame vňať koriandru, pokrájame na polovice (štvrtiny) cherry paradajky, pridáme kúsky avokáda. Podávame tak, že zo všetkého dáme do misiek, zalejeme polievkou a pokvapkáme ochuteným jogurtom.