Pečený bravčový bok s feniklom
2013-02-02- komentárov
- Kategórie: Bravčové mäso , Pečené a grilované mäso
Ingrediencie
- 2 kg bravčového bôčika s kožou, 2 lyžičky soli, 1 hľuzu feniklu, 3 strúčiky cesnaku, olivový olej, 1 lyžicu semienok feniklu, 3 hviezdičky anízu, niekoľko kardamomových semienok, 3 čerstvé bobkové listy, 2 dl bieleho vína, kurací vývar, 1 lyžicu obyčajnej horčice.
Postup
Krok 1
Ostrou špičkou noža na koži vytvoríme po dĺžke mäsa zárezy vzdialené od seba asi dva centimetre a potom kolmo na ne ďalšie, aby vznikla mriežka. Soľ vtrieme do mäsa aj do škár v koži. Na sporáku rozpálime pekáč s malým množstvom oleja a mäso zo všetkých strán opečieme, aby sa zatiahlo. Súčasne k mäsu pridáme na plátky pokrájanú hľuzu feniklu, roztlačené strúčiky cesnaku, prilejeme olivový olej, časť feniklových semienok, hviezdičky anízu, zopár kardamomových semienok, čerstvé bobkové listy. Mäso otočíme kožou dolu a v pekáči osmažíme. Mäso otočíme kožou hore a do zárezov vtlačíme druhú časť feniklových semienok. Podlejme bielym vínom a varíme, aby sa odparil alkohol. Vývar nalejeme po spodný okraj kože, privedieme do varu, prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečieme asi 2,5 hodiny. Tridsať minút pred dopečením mäso odkryjeme. Upečené mäso vyberieme, z povrchu tekutiny odstránime prebytočný tuk, napríklad niekoľkými toustami bieleho chleba, ktoré ťaháme po povrchu (tie si môžeme opiecť na panvici). Pekáč dáme na oheň, pridáme lyžicu horčicu, krátko povaríme a prelejeme do misky.