Kurča na víne (na spôsob kohúta na víne)
2013-03-17- komentárov
- Kategórie: Hydina , Kurča, kapún, poulard, sliepka
Ingrediencie
- 1 väčšie domáce kurča, 200 g slaniny, 6 šalotiek, 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžicu hladkej múky, 1 lyžicu masla, 0,5 dl brandy, 250 g šampiňónov, 0,5 l červeného vína, 1 veľkú mrkvu, 1 petržlen, kúsok zeleru, 3 lyžice oleja, 1 vetvičku tymianu, 1 vetvičku rozmarínu, štipku oregana, 1 bobkový list, 1 lyžičku nového korenia, 1 klinček, soľ, 2 lyžice nadrobno pokrájanej petržlenovej vňate.
Postup
Krok 1
Kurča rozoberieme na porcie. Rôzne zvyšky, ako je koža, chrbtica, krídelká zalejeme vodou, aby boli ponorené, pridáme zvyšky zeleniny, ktorí vznikli pri čistení (mrkvu, petržlen, zeler, kúsok cibule, petržlenovú vňať). Varíme asi 30 minút. Porcie kurčaťa osolíme, okoreníme, posypeme nadrobno pokrájanými lístkami rozmarínu, tymianom, petržlenovou vňaťou a štipkou oreganu. Na lyžici oleja krátko osmažíme na rezance pokrájanú slaninu. Mrkvu, petržlen, zeler pokrájame na kúsky, šalotky na štvrtiny, šampiňóny na polovice, či štvrtiny a všetko podusíme na oleji s slaninou. Osmaženú zeleninu vyberieme dierovanou naberačkou a do výpeku po zelenine pridáme olej a opečieme porcie kurčaťa. Po chvíľke podlejeme pohárikom brandy a keď začne vrieť zapálime to. Necháme vyhorieť, prilejeme víno, pridáme soľ, v handričke zabalené koreniny (nové korenie, bobkový list, klinček) a prikryté varíme, až je mäso mäkké. Počas varenia prilievame vývar. Keď je mäso mäkké vyberieme ho dierovanou naberačkou a pridáme podusenú zeleninu. Z masla a múky vymiešame múčne maslo, ktorým šťavu zahustíme. Ak je omáčka príliš hustá, pridáme vývar. Mäso vrátime späť. Porcie posypeme petržlenovou vňaťou a čerstvo pomletým čiernym korením.