Tvarohový koláč III
2013-04-10- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky, štipku soli, 1 vrecúško prášku do pečiva, 2 vajcia, 250 g masla, 125 g práškového cukru, citrónovú kôru. Na plnku: 500 g hrudkového tvarohu, 1 žĺtok, 4 lyžice práškového cukru, za hrsť hrozienok, 1 lyžičku postrúhanej citrónovej kôry.
Postup
Krok 1
Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, štipku soli, práškový cukor a postrúhanú kôru z umytého citróna, premiešame, v strede zmesi urobíme nožom jamku a vyklopíme do nej 2 celé vajcia. Stuhnuté maslo postrúhame a najprv nožom, potom dlaňami rýchlo vypracujeme polotuhé cesto. Vyvaľkáme 2 bochníky, prikryjeme obrúskom a pripravíme plnku. Tvaroh zmiešame s cukrom, žĺtkom, hrozienkami a citrónovou kôrou. Jeden väčší bochník cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske a s pomocou valčeka preložíme na suchý plech. Cesto zarovnáme do krajov a navrstvíme naň plnku. Vyvaľkáme druhý bochník cesta vo veľkosti plechu a s pomocou valčeka cesto prenesieme na plech a plnku prikryjeme. Vrchné cesto miestami prepichneme vidličkou, aby pri pečení unikla para z plnky. Pečieme vo vopred vyhriatej horúcej rúre pri 200 stupňov Celzia asi 30 minút. Upečené krájame na 5 x 5 cm štvorce. Vrch pocukrujeme.