Chlebový kvások
2016-04-12- komentárov
- Kategórie: Základné predpisy a informácie , Základné predpisy
Popis
Pripravte si chlebový kvások pre výrobu domáceho chleba alebo iného druhu pečiva.
Ingrediencie
- 400 g 400 g chlebovej múky
- vlažnú vodu
Postup
Krok 1
100 g múky zmiešame s približne 1 dl vlažnej vody. Kašičku prikryjeme vlhkou utierkou a necháme pri izbovej teplote v pokoji. Približne dva dni s kašičkou nehýbeme, iba utierku udržiavame stále vlhkú. Ak po dvoch dňoch sa v kašičke objavia bublinky s mliečnou vôňou, primiešame do nej ďalších 100 g múky a 1 dl vlažnej vody. Prikryjeme vlhkou utierkou a nechte stáť ďalších 24 hodín. Ak sa ale na múkovej kašičke objavia stopy plesne, alebo ak má kašička kyslastú a nepríjemnú vôňu, vyhodíme ju a pripravíme, pri dodržaní hygienických zásad, novú kašičku.
Krok 2
Po 24 hodinách pridáme ďalších 100 g múky a 1 dl vlažnej vody a do každej polovice kvásku. Každú polovicu prikryjeme vlhkou utierkou a necháme 12 hodín postáť.
Krok 3
Ak je kvások aktívny – vonia a bublinkuje, môžeme kvások použiť, či už pri pečení chleba alebo pri príprave podkrkonošského kysela. Druhú polovicu môžeme použiť na druhý deň, alebo ju zasa rozdelíme na polovice a pokračujeme v rozmnožovaní kvasiniek.