Ayurvédske raňajky, zemiakovo - obilná kaša

2015-11-23

Ingrediencie

  • " k u c h y ň a j e n a š a l e k á r e ň " suroviny: zemiaky
  • pohánka
  • pšeno
  • petržlenová vňať
  • čerstvá majoránka
  • himalájska soľ
  • kurkuma
  • mleté čierne korenie
  • drvená rasca
  • voda
  • maslo
  • alebo ghí /pohánka a pšeno patria medzi najzdravšie obilniny/

Postup

Krok 1

ayur=život, veda o živote. ayurvéda ide ruka v ruke s jogou, dopĺňajú sa. podľa ayurvédy máme ráno dosť slabý tráviaci oheň. tiež každý musí odsledovať vlastné trávenie a podľa toho si určí veľkosť porcie tak, aby sme neboli prepchatí, a aby sme nechali trocha voľného miesta preto, aby sa strava mohla pohybovať. dôležité je, aby sme nespotrebovali energiu na trávnie príliš veľkej porcie, z čoho sme aj malátny, ale aby sme získali energiu do ďalšej práce. čiže vystihnúť pravý moment, kedy by sme si ešte mohli troška dať, no odoláme. podľa ayurvédy sú na raňajky najvhodnejšie kaše: obilninové, rôzne...v prípade ak jeme chlieb, opečený je ľahšie stráviteľný. recept: zemiaky uvaríme obvyklým spôsobom, pohánku prepláchneme, zalejeme horúcou vodou a necháme chvíľu nabobtnať, pšeno 2x prepláchneme horúcou vodou a varíme do mäkka, ku koncu pridáme aj pohánku, aby v pšene "došla". do zemiakov použijeme kurkumu, mleté čierne korenie, drvenú rascu, himalájsku soľ, čerstvý petržlen, pohánku s pšenom ochutíme čerstvou majoránkou, jemne posolíme. zemiaky popučíme, necháme ich v redšej koexistencii, do toho buďto pridáme pohánku s pšenom, jemne vmiešame, alebo iba položíme kopček k zemiakovej kaši. môžeme pridať maslo, alebo ghí - prepustené maslo. dbáme na kvalitu potravín a na primerané množstvo. aj tí, ktorí neraňajkujú z rôznych dôvodov, by si mali dať aspoň malé raňajky. medzi raňajkami a ďalším jedlom by mala byť pauza 4-5 hod. jedlo vždy pripravujeme doma, nepoužívame polotovary a rýchle občerstvenie. doma pripravený obed si nosíme do zamestnania v termoske a pod...obed môže byť výdatný, viac druhov potravy, rôzna skladba : zelenina, obilniny, strukoviny, jogurt a pod., ale čerstvého šalátu menej. tráviaci oheň je na obed najsilnejší, preto sa môžeme najesť výdatnejšie. dbáme na pravideľný režim, čas jedál.

Krok 2

k večeru oheň slabne, dáme si preto ľahkú zeleninovú polievku a pod...ale podľa toho, ak sme viac fyzicky pracovali, tomu prispôsobíme množstvo a skladbu jedla. kto má problémy s trávením, mal by sa zamyslieť nad tým, čo jete ráno ako prvé jedlo. /použitý materiál z prednášky Muktamani, Viedeň/

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 387
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

388

Podobné recepty:
  • Zelená fazuľka s rajčiakmi a zelenou paprikou

    Zelená fazuľka s rajčiakmi a zelenou paprikou

  • Syrová omeleta I

    Syrová omeleta I

  • Baklažánové kari

    Baklažánové kari

kuk