Soľjanka sbornaja
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Polievky , Výdatné
Ingrediencie
- Na soľjanku sa odporúča použiť hovädzie údené mäso, hovädzie údené rebrá, ale pripravuje sa aj bravčového. 1 kg údených rebier, 250 g údeného mäsa, 100 g prerastenej údenej slaniny, 2 bobkové listy (podľa možnosti čerstvé), 500 g čerstvej kapusty, 2 väčšie mrkvy, 1 väčšiu cibuľu, 100 g prepusteného masla, 250 g čerstvých húb, 4 v soli sterilizované uhorky, 1,5 dl paradajkovej šťavy, kôpor, pažítku, kyslú smotanu.
Postup
Krok 1
Z rebier a údeného mäsa pripravíme asi liter vývaru. Pri príprave vývaru použijeme aj bobkový list. Na prepustenom masle speníme nadrobno pokrájanú cibuľu a na menšie kocky pokrájanú slaninu. Pridáme na kocky pokrájanú mrkvu, kapustu pokrájanú na rezance, premiešame, podlejeme vývarom a dusíme. V priebehu dusenia pridáme aj pokrájané huby. Dusíme asi 30 minút, za občasného premiešania a podliatia vývarom. Ku koncu dusenia pridáme pokrájané uhorky, podlejeme paradajkovou šťavou, na kocky pokrájané mäso z vývaru, premiešame a dusíme ešte päť minút. Polievka má byť hustá, preto doplníme iba toľko vývaru, aby všetky suroviny boli ponorené. Porcie soľjanky posypeme pažítkou a kôprom a lyžicou hustej smotany.