Zeleninový vývar
2014-03-27- komentárov
- Kategórie: Základné predpisy a informácie , Základné predpisy
Ingrediencie
- 3 lyžice olivového oleja, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 2 stonky stopkového zeleru, 2 mrkvy, 1/2 lyžičky celého čierneho korenia, 1 bobkový list, za hrsť sušených húb, 5 vetvičiek petržlenovej vňate, 5 vetvičiek bazalky, 1 vetvičku tymianu, 1 lyžičku soli.
Postup
Krok 1
V trojlitrovom hrnci zahrejeme 3 lyžice olivového oleja a osmažíme na ňom do zlatista polovicu nadrobno pokrájanej cibule. Keď sa cibuľa sfarbí do zlatista, pridáme dva pokrájané strúčiky cesnaku. Cibuľu a cesnak miešame a dbáme, aby cesnak neprihorel. Pridáme dve stonky stopkového zeleru pokrájané na menšie kúsky (asi 2 cm), 2 mrkvy pokrájané na menšie kúsky (asi 2 cm), celé čierne korenie, bobkový list a chvíľu spolu smažíme. Pridáme dva litre vody, za hrsť sušených húb, petržlenovú vňať, bazalku, tymian, lyžičku soli a privedieme do varu. Varíme jednu hodinu na veľmi slabom ohni. Vývar precedíme cez sito, zeleninu v site vareškou postláčame a vytlačíme čo najviac tekutiny. Vývar využijeme napríklad pri príprave omáčky, či rizota, alebo zeleninovej polievky. Vývar môžeme skladovať v chladničke asi dva dni, alebo vývar rozdelíme na niekoľko častí a zamrazíme.