Malé guľaté knedle
2014-04-26- komentárov
- Kategórie: Prívarky, omáčky, prílohy , Prílohy
Ingrediencie
- 3 šálky hrubej múky, 42 g kvasníc, 1 lyžičku cukru, 1 vajce, soľ, 1 krajec tvrdého chleba, vlažnú vodu, 1 lyžicu masla.
Postup
Krok 1
Hrubú múku nasypeme do misy, do jamky v strede rozdrobíme kvasnice, zmiešame ich s cukrom. Pridáme vajce, soľ, kocky tvrdého, vysušeného chleba. Postupne prilievame vlažnú vodu a vymiešame pomerne riedke cesto, ktoré v priebehu miešania zhustne. Ak by bolo po chvíle (asi 5 minút) miešania ešte riedke, pridáme hrubú múku. Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto prepracujeme a tvarujeme z neho malé guľky (väčšie ako orech). Počas tvarovania guliek cesto stláčame, aby sme z neho vytlačili vzduch, aby knedle počas parenia nepraskli. Do hlbokej panvice nalejeme menšie množstvo vody, solíme ju a necháme v nej rozpustiť maslo. Do vriacej vody vložíme guľky. Medzi guľkami necháme voľné miesto, pretože sa pri varení roztiahnu. Prikryjeme pokrievkou. V pare sa knedle uvaria. Pred dokončením ich zvrchu natrhneme, aby z nich vyšla para.