Škoricovníky z kysnutého cesta
2019-04-05- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
- Kuchyňa: Slovenská
- Čas varenia : 15 min.
- Celkový čas : 15 min.
Popis
Škoricovníky z kysnutého cesta
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 25 g kvasníc
- 60 g krupicového cukru
- 60 g masla
- 2 ks vajcia
- 2 ks žĺtky
- 2 dl mlieka
- 100 g masla
- 50 g mletej škorice
- 80 g krupicového cukru
- 1 ks vanilkový struk
- štipka soli
Postup
Krok 1
Do elektrického hnetacieho stroja nasypeme preosiatu múku. Na múku rozdrobíme kvasnice, posypeme ich krupicovým cukrom, pridáme zmäknuté maslo, dve vajcia, dva žĺtky, prilejeme vlažné mlieko a pridáme štipku soli.
Krok 2
Spustíme hnetací stroj a vypracujeme cesto. Cesto preložíme do misy, ktorú prikryjeme a odložíme na teplé miesto. Necháme kysnúť asi 30 minút.
Krok 3
Na plnku zmiešame zmäknuté maslo s krupicovým cukrom, mletou škoricou a dužinou z vanilkového struku. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi jedného centimetra. Plát potrieme plnkou. Najprv prehneme smerom do stredu bočné okraje, aby nám plnka nevytiekla a cesto zvinieme do rolády.
Krok 4
Roládu pokrájame na 8 dielov. Poukladáme ich na dva plechy, po štyri diely. Každý diel zhora nastrihneme až po spodnú vrstvu cesta, celkom vytvoríme päť až šesť zárezov.
Krok 5
Zastrihnuté časti poprekladáme ozdobne do kríža, vždy dva a dva. Necháme ešte asi 20 minút kysnúť a potom vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia.
Krok 6
Pečieme 10 až 12 minút.