Pečené bravčové kolená na bavorský spôsob
2015-02-09- komentárov
- Kategórie: Bravčové mäso , Pečené a grilované mäso
Ingrediencie
- 2 kolená, 1 cibuľu, 1 bobkový list, 4 klinčeky, 1 lyžicu celého čierneho korenia, 1 lyžičku borievok, soľ, 1 lyžicu soli, 1 lyžičku rasce, kúsok masla.
Postup
Krok 1
Kolená vložíme do hrnca a zalejme ich vodou. K ošúpanej cibuli klinčekmi pripneme bobkový list a pridáme do hrnca. Pridáme lyžicu celého čierneho korenia, lyžičku borievok a varíme 1,5 hodiny. Kolená vyberieme, kožu narežeme ostrým nožom (nie hlboko), položíme ich na mriežku a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečieme hodinu a počas pečenia štetcom potierame slanou vodou s rascou. Teplotu v rúre zvýšime na 220 stupňov Celzia a kolená pečieme ďalších 30 minút. V priebehu pečenia potierame slanou vodou s rascou. Upečené kolená podávame potreté slaným roztopeným maslom. Ako prílohu môžeme podávať zeleninu - varený zeler s glazovanými karotkami: lyžičku práškového cukru necháme na panvicu jemne skaramelizovať. Skaramelizovaný cukor polejeme lyžičkou jablčného octu a znova posypeme práškovým cukrom. Keď začne cukor karamelizovať, prilejeme jablkovú šťavu (džús) a chvíľu povaríme. Vložíme kolieska zeleru hrubé asi 1 cm a na miernom ohni povaríme. Posypeme niekoľkými lupienkami sušenej čili papričky. Osobitne, na práškovom cukri necháme skaramelizovať mesiačiky jablka a celé karotky s kúskami vňate. Pridáme maslo a poprevraciame ich. Zelerové plátky vyberieme na tanier a potrieme ich olejom a osolíme. K nim pridáme glazované jablká a karotky a pečené koleno.