Fazuľový prívarok
2018-02-12- komentárov
- Kategórie: Prívarky, omáčky, prílohy , Teplé
- Kuchyňa: Slovenská
Popis
Fazuľový prívarok. Podávame s pečeným vajcom alebo s duseným mäsom, s údeným vareným mäsom a s tmavým chlebom.
Ingrediencie
- 2 hrnček fazule
- 1 ks bobkový list
- 2 lyžička tuku
- 2 lyžička múky
- 3 dl mlieka alebo 1-2 dl smotany
- soľ
- ocot
- 4 zemiaky
Postup
Krok 1
Fazuľu preberieme, odstránime poškodené zrná a necháme máčať celú noc. Po napučaní má voda prekrývať fazuľu asi 2-3 cm. Pridáme bobkový list (nesolíme, aby sa rýchlejšie uvarila), prikryjeme a varíme pomaly, na miernom ohni do mäkka. Uvarenú fazuľu poznáme prehryznutím zrnka. Očistíme 2 zemiaky, pokrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Z tuku a múky pripravíme tmavšiu zápražku, prilejeme uvarenú fazuľu, rozmiešame, osolíme a varíme 5-10 minút. Pridáme uvarené zemiaky a smotanu. Ak treba, dolejeme mliekom a okyslíme octom. Fazuľový prívarok podávame s pečeným vajcom alebo s duseným mäsom, s údeným vareným mäsom a s tmavým chlebom.