Aspik

2015-11-20

Popis

V aspiku nájdete plno výborných surovín. Konzumujeme s pečivom.

Ingrediencie

  • 1.2 l vody
  • 30 g cibule
  • 40 g mrkvy
  • 50 g zeleru
  • 20 g petržlenu
  • 10 g citróna
  • 100 g želatíny
  • celé čierne a nové korenie
  • bobkový list
  • 5 g cukru
  • 2 ks na čistenie
  • soľ
  • ocot

Postup

Krok 1

Očistenú zeleninu (prípadne aj mäso) pokrájame, pridáme koreniny a varíme. Uvarený vývar precedíme. Mäsový vývar necháme vychladnúť, aby sme mohli zobrať všetok tuk a potom znova dobre zohrejeme.

Krok 2

V troche vody napučanú želatínu nalejeme do horúceho vývaru a dobre rozmiešame. Nesmie sa variť! Vývar dochutíme soľou, octom a zjemníme cukrom. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, prilejeme trocha horúceho vývaru a zamiešame. Zmes vlejeme do zvyšného vývaru, necháme postáť, až kým sa bielka nezrazia a tekutý aspik precedíme cez čistý, v horúcej vode vypraný a mokrý obrúsok. Ak chceme aspik použiť na spevnenie pien, paštét alebo studených omáčok, nepoužijeme ocot. Z uvedených surovín pripravíme 1 kg aspiku. Aspik môžeme pripraviť aj deň vopred a odložiť do chladničky. Nesmie zamrznúť.

Krok 3

Stuhnutý aspik postavíme aj s nádobou do horúcej vody a necháme rozpustiť.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1176
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1177

Podobné recepty:
  • Ruská zmrzlina

    Ruská zmrzlina

  • Dezertne guľky Raffaell

    Dezertne guľky Raffaell

  • Škoricovníky

    Škoricovníky

kuk