Ovocné knedle z odpaľovaného cesta
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Iné , Bezmäsité pokrmy , Múčniky
Ingrediencie
- 1 hrnček vody, 1 hrnček hrubej múky, 1 lyžica oleja, štipka soli, 1 vajce, ľubovoľné ovocie, práškový cukor na posýpku a maslo na poliatie knedlí.
Postup
Krok 1
Vodu osolíme, prilejeme olej, privedieme k bodu varu. Do horúcej vody vsypeme hrubú múku a vareškou miešame tak, aby sa dobre prehrialo a restovalo. Keď sa cesto nelepí na varešku, odstavíme z ohňa, ešte chvíľu miešame - rozotierame a necháme ochladnúť. Do cesta zapracujeme vajce a vareškou dobre rozmiešame. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na 1/2 cm hrubý plát, pokrájame na rovnomerné štvorce, uložíme na ne ovocie a v dlaniach zagúľame knedličky. Veľké kusy dávame po jednom kuse, menšie po dve. Čerešne alebo višne po 2 kusy, marhule po polovici, veľké prekrojíme na štvrtky. Ak je ovocie kyslé, vložíme miesto kôstky 1/2 kocky cukru. Pripravené knedličky vkladáme do vriacej osolenej vody, vareškou pomiešame - odlepíme od dna a pomaly, prikryté varíme. Keď knedličky vyplávajú navrch, sú uvarené. Uvarené knedle vyberáme dierkovanou varechou do misky s pripravenou opraženou strúhankou. Jemnú, bielu strúhanku z pečiva opečieme na suchej panvici do svetlohneda. Počas opekania strúhanku miešame drevenou vareškou. Do opečenej strúhanky pridáme práškový cukor. V osladenej a opečenej strúhanke pogúľame knedle, preložíme na tanier a polejeme roztopeným maslom.