Jemný domáci koláč

2016-03-25
  • Čas prípravy : 30 min.
  • Čas varenia : 90 min.
  • Celkový čas : 120 min.

Popis

Výborný koláč, ktorý si môžete spraviť vždy. Nie je náročný na suroviny, ani na prípravu.

Ingrediencie

  • 500 g polohrubej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 2 ks vajcia
  • 2 dl mlieka
  • 20 g droždia
  • 60 g masla
  • 0,2 dl rumu
  • 1 štipka štipka soli
  • citrónová kôra alebo vanilka.

Postup

Krok 1

V 1 dl mlieka, trochu cukru a múky, so štipkou soli a droždím rozmiešame kvások a na teplom mieste necháme postáť. Mlieko nesmie byť teplejšie ako 30 stupňov celzia, lebo droždie by nevykyslo. Do ostatného vlažného mlieka dáme cukor, polovicu masla žĺtky z vajec, vanilínový cukor alebo postrúhanú kôru z umytého citróna a rum. Múku preosejeme do misky, aby sa skyprila, prilejeme ochutené mlieko, kvások, rozmiešame a vypracujeme cesto. Druhú polovicu masla roztopíme a postupne prilievame do cesta. Keď sa cesto nelepí a robí bubliny, je dobre vypracované. Cesto v miske prikryjeme obrúskom a na teplom mieste necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na polovice, ľahko vytvarujeme valce a spletieme. Masťou vymastíme formu alebo plnší plech, cesto vložíme do formy a ešte necháme kysnúť 1/2 hodinu. Cesto potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri 150 stupňov celzia 40-50 minút. Upečené krájame podľa potreby na 2-3 cm rezy, ktoré môžeme potrieť maslom a džemom.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1492
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1493

Podobné recepty:
  • Mandľová torta

    Mandľová torta

  • Bábovka z pudingov

    Bábovka z pudingov

  • Orechové mušle

    Orechové mušle

kuk