Treska na dánsky spôsob
2015-09-29Ingrediencie
- 1 kg mrazenej tresky, 1 lyžičku soli, , mleté čierne korenie, 75 g anglickej slaniny, 120 g čerstvých šampiňónov, 100 g masla, 200 g rajčiakov (10 ks), 250 g konzervovaného hrášku, 1 lyžičku cukru, 1 citrón, petržlenovú vňať.
Postup
Krok 1
Rozmrazená, očistená, umytá, osušená treska sa nakrája na kusy, 200 g na porciu, osolí, okorení a nechá odležať. Na dno vhodného pekáča (gratinky) sa uložia plátky nakrájanej anglickej slaniny (plátok na porciu), na tenké plátky nakrájané šampiňóny a porcie tresky potreté časťou masla. Pripravená treska sa vloží do rúry piecť (odokrytá 20 minút.) domäkka. Počas pečenia sa treska potiera maslom. Na štvrtine masla sa prehreje odkvapkaný hrášok, dochutí sa soľou a cukrom. Porcia pečenej tresky so slaninou a šampiňónmi sa položí na tanier, ozdobí plátkom citróna a stebielkom petržlenovej vňate, obloží vydlabanými rajčiakmi naplnenými hráškom. Vhodné prílohy: opekané zemiaky, rôzne druhy zeleninových šalátov, pikantná studená omáčka.