Moriak na parížsky spôsob
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Hydina , Morčacie mäso
Ingrediencie
- 1,5 kg moriaka, 1 lyžičku soli, 1 cibuľu, 150 g čerstvých šampiňónov, 2 lyžice masla, 150 g teľacích odrezkov, 1 žĺtok, 25 g tvrdého syra, petržlenovú vňať, mleté čierne korenie, muškátový orech, 2 lyžice masti, 3 dl bieleho vývaru.
Postup
Krok 1
Očistený a umytý moriak (morka) sa nechá dobre odkvapkať a koža na prsiach sa uvoľní pre naplnenie. Pripravený moriak sa naplní plnkou pod kožou na prsiach, mierne osolí zvonku aj znútra, upevní motúzom alebo kovovou ihlicou. Naplnený moriak sa vloží do pekáča, poleje roztopenou masťou, mierne podleje vývarom a pečie domäkka. Počas pečenia sa polieva vlastnou šťavou, podľa potreby dolieva vývarom. Upečený moriak sa vyberie a uchová v teple. Medzitým sa šťava vyvarí alebo doleje vývarom na potrebné množstvo, dochutí soľou a krátko povarí. Pri podávaní sa odstráni motúz, mäso sa nakrája a na porciu sa dáva časť tmavého a časť bieleho mäsa s plnkou a podleje šťavou. Príprava plnky: Na masle sa opraží najemno nakrájaná cibuľa, pridajú sa na tenké plátky nakrájané šampiňóny, spolu sa podusia a nechajú vychladnúť. Teľacie mäso sa zomelie najemno, pridajú sa vychladnuté šampiňóny, žĺtky, nastrúhaný syr, najemno nasekaná petržlenová vňať, osolí, okorení mletým čiernym korením, muškátovým orechom a dobre premieša. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, jemnejšie druhy zeleninových šalátov alebo kompóty.