Holub domáci plnený
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Hydina , Perlička, holub
Ingrediencie
- 5 domácich holubov, 1 lyžičku soli, 3 lyžice masla. Do plnky: 250 g sendviča (žemle), 2 dl mlieka, 50 g hydinovej pečene, 1 lyžicu masla, 1 vajce, soľ, petržlenovú vňať, muškátový kvet.
Postup
Krok 1
Očistenému, opálenému, vypitvanému, umytému a osušenému mladému holubovi sa uvoľní koža na prsiach pre plnku. Pripravený holub sa naplní plnkou, upraví a upevní sa motúzom alebo ihlicou, osolí zvrchu aj znútra a pečie sa na dvoch tretinách masla domäkka. Počas pečenia sa polieva výpekom a podľa potreby sa dolieva vodou. Upečený holub sa vyberie, vloží do nádoby a uchová v teple. Šťava sa upraví vyvarením na potrebné množstvo alebo sa doleje vodou, dochutí podľa potreby soľou a zjemní zvyškom masla a krátko povarí. Pri podávaní sa odstráni motúz, holub sa rozsekne na rovnaké polovice a podleje sa šťavou. Príprava plnky: Olúpaný sendvič (žemľa) sa pokropí mliekom, ktoré sa nechá vsiaknuť. Pečienka sa očistí, opatrne sa odstráni žlč, umyje a nakrája na drobné kocky. Maslo sa vyšľahá so žĺtkami do spenenia, osolí, pridá sa najemno nakrájaná petržlenová vňať, mletý muškátový kvet, navlhčený sendvič, pečeň a dobre sa zamieša. Do pripravenej plnky sa nakoniec zľahka zamieša vyšľahaný sneh z bielkov. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, rôzne upravená ryža, kompóty, jemné zeleninové šaláty.