Zapekaná francúzska cibuľová polievka
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Polievky , Hnedé polievky , Cudzokrajná kuchyňa , Iné
Ingrediencie
- 3 cibule, 2 polievkové lyžice oleja, 1 polievkovú lyžicu masla, 1 čajovú lyžičku hladkej múky, 1 kocku zeleninového vývaru, 1 dl bieleho suchého vína, pár kvapiek polievkového korenia, 3 rožky alebo menšiu bagetu, 150 g tvrdého syra, najlepšie ementál, soľ, mleté čierne korenie, olej na opečenie pečiva, brandy na flambovanie.
Postup
Krok 1
Cibuľu ošúpeme, nakrájame, opražíme na masle a oleji, primiešame múku, zapražíme, zalejeme 1, 5 litrom vody. Do vriacej vody dáme kocku vývaru, víno, polievkové korenie, mleté čierne korenie a prikryté varíme na minime aspoň pätnásť minút. Syr nastrúhame, rožky nakrájame na plátky a na troche oleja opečieme z oboch strán. Polievku podľa potreby dochutíme. Do veľkej polievkovej misy z varného skla alebo do štyroch šálok na polievku striedavo uložíme opečené plátky a syr, trochu syra odložíme bokom. Zalejeme horúcou polievkou, posypeme zvyškom strúhaného syra a vložíme zapiecť do rúry. Prilejeme brandy a zapálime. Ak čakáme hostí, polievku môžeme uvariť o deň skôr a odložiť ju do chladničky.