Lokše s makom
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Oddelená strava , Rastlinná skupina , Bezmäsité pokrmy , Pokrmy zo zemiakov
Ingrediencie
- 1 kg zemiakov, 300 g hladkej múky, soľ, 300 g maku, 0,2 l vody, umelé sladidlo
Postup
Krok 1
Umyté zemiaky uvaríme v šupke deň vopred. Pred prípravou ich ošúpeme a postrúhame alebo zomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme múku, soľ a vypracujeme hustejšie cesto, ktoré na pomúčenej doske rozgúľame na valec s priemerom 5 až 6 cm. Potom valec pokrájame na kolieska hrubé 1 až 1,5 cm a z koliesok vyvaľkáme tenké placky, ktoré pečieme priamo na sporáku alebo liatinovej platni. Upečené lokše potierame makovou plnkou, ktorú si pripravíme z pomletého maku, z vody a umelého sladidla (podľa vlastnej chuti). Zvinieme a podávame na vyhriatych tanieroch.