Jablkový ocot

2003-08-10

Ingrediencie

  • 5 l vody, 2 kg jabĺk.

Postup

Krok 1

Do 5 l vody (dva uhorkové poháre po 4 l) nakrájame nadrobno 2 kg jabĺk aj so šupkou. Nádobu prekryjeme čistým plátnom a necháme ustáť niekoľko týždňov, občas premiešame. Aby hmota rýchlejšie kvasila, môžeme pridať 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru. Keď sa na povrchu usadí slizová blana, precedíme tekutinu do inej nádoby a ponecháme ešte asi 2 až 3 týždne, až sa opäť vytvorí blana. Tekutinu precedíme do malých prevarených pohárov, ktoré hermeticky uzavrieme a uložíme na chladné miesto. Ocot je hotový. Užívame ho ráno nalačno rozriedený vodou, môžeme pridať med, a všade tam, kde sa bežne používa ocot. Jablkový ocot sa pil už v staroveku na úpravu trávenia a udržania zdravia. Je bohatý na vitamíny, enzýmy, esenciálne látky, bielkoviny, pektín a betakarotén. Okrem účinkov, ktoré má aj čerstvé jablko, oplachovaním po umytí zlepšuje kvalitu vlasov.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 736
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

737

Podobné recepty:
  • Ligurček lekársky

    Ligurček lekársky

  • Korenený paradajkový pretlak

    Korenený paradajkový pretlak

  • Nápoj pre zmierňovanie obezity

    Nápoj pre zmierňovanie obezity

kuk