Jablkový ocot
2003-08-10- komentárov
- Kategórie: Základné predpisy a informácie , Základné predpisy
Ingrediencie
- 5 l vody, 2 kg jabĺk.
Postup
Krok 1
Do 5 l vody (dva uhorkové poháre po 4 l) nakrájame nadrobno 2 kg jabĺk aj so šupkou. Nádobu prekryjeme čistým plátnom a necháme ustáť niekoľko týždňov, občas premiešame. Aby hmota rýchlejšie kvasila, môžeme pridať 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru. Keď sa na povrchu usadí slizová blana, precedíme tekutinu do inej nádoby a ponecháme ešte asi 2 až 3 týždne, až sa opäť vytvorí blana. Tekutinu precedíme do malých prevarených pohárov, ktoré hermeticky uzavrieme a uložíme na chladné miesto. Ocot je hotový. Užívame ho ráno nalačno rozriedený vodou, môžeme pridať med, a všade tam, kde sa bežne používa ocot. Jablkový ocot sa pil už v staroveku na úpravu trávenia a udržania zdravia. Je bohatý na vitamíny, enzýmy, esenciálne látky, bielkoviny, pektín a betakarotén. Okrem účinkov, ktoré má aj čerstvé jablko, oplachovaním po umytí zlepšuje kvalitu vlasov.