Rady pani Jajcayovej, ako upiecť hus
-0001-11-30- komentárov
- Kategórie: Recepty z Okey Rádia , Recepty hostí , Hydina , Hus , Základné predpisy a informácie , Základné predpisy
Ingrediencie
- 1 hus, 1 dl mlieka, soľ.
Postup
Krok 1
V prvom rade hus musí byť domáca vykŕmená hus, ktorá sa 3 až 4 týždne pred pečením kŕmi. Musí byť správne vypitvaná. Nasolená 12 až 24 hodín pred pečením a musí sa piecť v hlinenom pekáči (tzv. 'dopekárny pekáč'). Pred pečením hus "poumývame" mliekom, mlieko môže zostať v pekáči. Hus podlejeme vodou a vložíme do pece. Hus, počas pečenia, musí byť správne napichaná, aby vytiekol prebytočný tuk. Počas pečenia hus 5 až 6 krát otočíme a popicháme. Upečená hus musí byť šťavnatá, nesmie zanechávať v ústach pocit mastnoty. Červená kapusta sa dusí bez tuku. Najprv sa pripraví karamel, z cukru a vody. Do svetlého karamelu pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, premiešame pridáme pokrájanú červenú kapustu, soľ, drvenú rascu, ocot a premiešame. Najprv dusíme kapustu odkrytú a keď pustí šťavu, kastról prikryjeme. Udusenú kapustu polejeme tukom až pri podávaní.