Fondue
2018-02-15- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Pokrmy zo syra a tvarohu , Prívarky, omáčky, prílohy , Teplé
- Kuchyňa: Francúzska
Popis
Fondue
Ingrediencie
- 1 strúčik cesnaku
- 400 g ementálskeho syra
- 1 dl bieleho vína
- mleté čierne korenie
- lyžička Solamylu
- čerstvá zelenina alebo mladá sviečkovica
- 0,5 dl ovocného destilátu (slivovica alebo čerešňovica)
- postrúhaný muškátový oriešok
- soľ
- čierny chlieb
Postup
Krok 1
Nádobu, v ktorej budeme fondue pripravovať, vytrieme strúčikom cesnaku, vložíme do nej ementálsky syr pokrájaný na kocky, prilejeme víno, posypeme mletým čiernym korením a zriedime trochou vody. Keď sa víno začne variť, miešame metličkou asi 10 minút. V troche vody rozmiešame Solamyl, za stáleho miešania ho vlejeme do roztopeného ementálskeho syra a necháme zhustnúť. Nakoniec ochutíme destilátom, postrúhaným muškátovým orieškom a soľou. Hustú syrovú omáčku udržiavame na stole v špeciálnej nádobe nad kahancom stále teplú. Na vidlice napichujeme kocky čierneho chleba alebo zeleniny, namáčame ich v syre a konzumujeme.