Kelové knedle v špeciálnej omáčke
-0001-11-30- komentárov
- Kategórie: Recepty z Okey Rádia , Recepty Jaroslava Kobzu , Bezmäsité pokrmy , Zeleninové pokrmy
Ingrediencie
- 400 g kelu, 200 g hriankového chleba, 150 g masla, 200 g hladkej múky, 5 vajec, mlieko, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, cesnak, mletú rascu. Omáčka: 50 g masla, 50 g hladkej múky, 150 g šunky, 150 g šampiňónov, 0,5 l zeleninového vývaru, 1 šľahačkovú smotanu, 2 dl bieleho vína, 1 cibuľu, soľ, mleté biele korenie.
Postup
Krok 1
Kel pokrájame na rezance, podlejeme vodou, osolíme a dusíme. Vodu necháme vydusiť. Chlieb pokrájame na malé kocky, ktoré pridáme k vychladnutému kelu, pridáme múku, 2 žĺtky, 3 vajcia (2 bielky odložíme), mlieko, soľ, korenie, muškátový oriešok, mletú rascu, prelisovaný cesnak a sneh z bielok a premiešame. Necháme asi 15 minút odstáť. Z hmoty tvarujeme knedle - gule, ktoré uvaríme asi 15 minút vo vriacej vode. Po uvarení ich polejeme roztopeným maslom. Na panvici roztopíme 50 g masla, speníme na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájané šampiňóny, pokrájanú šunku, zaprášime hladkou múkou. Podlejeme vínom, pridáme zeleninový vývar a zjemníme šľahačkovou smotanou. Ochutíme soľou a bielym korením.