Krokantový nákyp
-0001-11-30- komentárov
- Kategórie: Recepty z Okey Rádia , Recepty poslucháčov , Bezmäsité pokrmy , Pokrmy z ryže, strukovín, obilnín
Ingrediencie
- 150 g kryštálového cukru, 1 lyžicu masla, 150 g strúhaných mandlí, 100 g okrúhlej ryže, 7,5 dl mlieka, 1/2 lyžičky šafranu, štipku soli, 2 lyžice medu, 0,4 dl mandľového likéru, 4 vajcia.
Postup
Krok 1
Z cukru odoberieme asi 1/3, na horúcej panvici ho za stáleho miešania rozpustíme, postupne pridávame zvyšok. Miešame ešte asi 1 minútu, až sa sfarbí na svetlohnedo. Panvicu krátko vložíme do studenej vody a vmiešame lyžicu masla. Strúhanými mandľami vyložíme plytkú nádobu, vylejeme na ne karamel a necháme vychladnúť. Ryžu zalejeme vriacou vodou. Mlieko, šafran, štipku soli a med privedieme do varu, pridáme ryžu a pri miernej teplote ju (asi 30 minút) nechávame zmäknúť. Do studenej ryže vmiešame likér a pridáme žĺtka. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, opatrne spojíme s ryžovou hmotou a nalejeme do vymastenej nákypovej formy. Navrch nákypu dáme kúsky masla a dáme zapiecť. Pečieme asi 35 minút. Upečený, horúci nákyp posypeme práškovým cukrom.