Bulharská ljutenica
2016-03-14- komentárov
- Kategórie: Prívarky, omáčky, prílohy , Studené , Cudzokrajná kuchyňa , Bulharská kuchyňa
Popis
Ljutenica je zdravá zeleninová príloha vhodná ku všetkým druhom mäsa, na cestoviny, k tortilám alebo na topinky.
Ingrediencie
- 1000 g zelenej papriky
- 600 g červenej papriky
- 1000 g červených paradajok
- 160 g zelených paradajok
- 480 g mrkvy
- 480 g zemiakov
- 560 g cibule
- 160 g karfiolu
- 80 g petržlenovej vňate
- 80 g zelerovej vňate
- 320 g oleja
- 40 g soli
- 40 g cukru
- 40 g červených feferónov
Postup
Krok 1
Papriky umyjeme, očistíme a odstránime jadrovníky. Vložíme ich na 2 minúty ich do vriacej vody a potom ich prudko ochladíme studenou vodou. Odstránime z ich povrchu tenkú šupku. Obdobne ošúpeme aj červené a zelené paradajky.
Krok 2
Očistenú mrkvu a karfiol dáme na 4 minúty do vriacej vody a potom ich ochladíme. Ošúpeme aj zemiaky a cibuľu. Petržlenovú a zelerovú vňať nadrobno pokrájame. Všetko pomelieme. Pomelieme aj červené feferóny – podľa chuti. Pridáme olej, cukor a soľ. Za stáleho miešania povaríme.
Krok 3
Ešte horúcu zmes dáme do pohárov a sterilizujeme asi 50 minút.