American Pie (jablkový koláč)

2016-05-10

Popis

Obľúbený recept na chutný jablkový koláč. American pie nielen dobre vyzerá, ale taktiež je veľmi chutný a svieži.

Ingrediencie

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 g čerstvého masla
  • štipka soli
  • 2 ks vajcia
  • 2 ks žĺtky
  • 4 lyžica mlieka
  • 200 g cukru
  • 5-6 ks stredne veľkých jabĺk
  • 2 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 lyžička mletej škorice
  • 4 lyžica kryštálového cukru

Postup

Krok 1

Jablká nakrájame na malé kúsky (asi 1x1 cm). Pridáme 2 lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžičky mletej škorice a 4 lyžice kryštálového cukru. Múku preosejeme a zmiešame s cukrom a soľou. Pridáme zmäknuté maslo a rukou zľahka vymiesime, kým sa nezačnú tvoriť mrvance. Pridáme vajcia, žĺtky a mlieko a znova zľahka vymiesime na kompaktné cesto, pritom sa nesnažme cesto úplne ubiť, bolo by potom tuhé a po upečení stratí kyprosť a ľahkosť. Ak sa nám zdá cesto tuhé pridajte trochu mlieka, ak riedke, tak trochu múky.

Krok 2

Vytvarujeme z neho bochník, ktorý zabalíme do fólie a necháme aspoň 20 minút odpočívať v chlade. Ingrediencie na plnku zmiešajte v miske, aby sa jablká celkom obalili. 2/3 bochníka položíme do stredu formy a prstami a dlaňou roztlačíme postupne k okrajom tak, aby všade bolo rovnako vysoké. Zvyšok cesta vyvaľkáme, položíme ku stene formy a postláčame prstami na steny.

Krok 3

Cesto vo forme popichajte špáradlom alebo ostrou vidličkou. Naplníme pripravenými jablkami.

Krok 4

Pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút (do zlatohneda). Potom necháme vychladnúť, aby mohlo cesto natiahnuť šťavu z jabĺk.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 776
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

777

Podobné recepty:
  • Malé plnené bochníčky

    Malé plnené bochníčky

  • Syrníky

    Syrníky

  • Vianočný jablkový tarte tatin

    Vianočný jablkový tarte tatin

kuk