Macesová torta

2002-11-20

Ingrediencie

  • Cesto: 400 g cukru, 400 g macesovej múky, 10 vajec, 100 g citróna, 10 g prášku do pečiva, margarín na vymastenie formy. Sirup na navlhčenie: 200 g cukru, citrónovú šťavu, rumovú esenciu, 2,5 dl vody. Základný tortový krém: 600 g margarínu, 250 g cukru, 150 g bielkov, lieh, koňak, prípadne rumovú esenciu. Ovocie na ozdobenie, zaváraninu.

Postup

Krok 1

Múku odvážime a zmiešame s práškom do pečiva. Umyté vajcia rozbijeme do nádoby, pridáme cukor a šľaháme nad parou. Hustnúcu masu odstavíme a šľaháme až do vychladnutia. Potom ju zmiešame s múkou, pridáme citrónovú šťavu, jemne premiešame a prelejeme do formy vymastenej margarínom. Pri teplote 180 stupňov Celzia pečieme v rúre asi 30 minút. Z lejkechového cesta vykrojíme pomerne veľké kolieska, alebo ho upečieme v tortovej forme. Každé koliesko navlhčíme sirupom a natrieme pripraveným krémom. Vrch a bok takisto natrieme pripraveným krémom. Hotovú tortu ozdobíme čerstvým ovocím alebo zaváraninou. Do základného krému môžeme pridať rozličné prísady (podľa toho, akú chuť chceme dosiahnuť, napríklad lesné jahody, kakao, čokoládu, kávu, sušené južné ovocie. Sirup ma navlhčenie: cukor uvaríme s vodou a citrónovou šťavou. Po vychladnutí pridáme lieh a rumovú esenciu. Základný tortový krém: z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Cukor rozpustíme v lyžici vody a uvaríme 'na nitku'. Teplý, rozpustený cukor pomaly zmiešame so snehom. Vlejeme rozpustený vychladnutý margarín a ešte chvíľu šľaháme. Podľa chuti pridáme lieh, koňak a rumovú esenciu.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 790
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

791

Podobné recepty:
  • Ježiškova torta so snehovými vločkami

    Ježiškova torta so snehovými vločkami

  • Krémový zákusok z piškót

    Krémový zákusok z piškót

  • Ovocné knedle z odpaľovaného cesta

    Ovocné knedle z odpaľovaného cesta