Medovo orechový koláčik

2009-05-20

Ingrediencie

  • Na cesto: 500 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 2 vajcia, 200 g masla, 2 lyžice medu, 2 lyžičky sódy bikarbóny, lyžičky mlieka. Na orechovú zmes: 300 až 350 g vlašských orechov nasekaných na štvrtinky, 80 g práškového cukru, 120 g masla, 3 lyžice medu. Na krém: 3 dl mlieka, 1,5 lyžice hladkej múky, 1,5 lyžice škrobovej múčky, 100 g cukru, 250 g masla, 1 vanilkový cukor. 1 dl rumu.

Postup

Krok 1

Zo surovín na cesto si na doske vypracujeme cesto a rozdelíme ho na dve polovice. Obe rozvaľkáme, na papieri na pečenie, na veľké obdĺžniky (budeme piecť na opačnej strane veľkého plechu). Jedno cesto upečieme prázdne a druhé aj s orechovou zmesou. Obe pečieme pri 170 stupňoch Celzia asi 15 minút. Orechová zmes: nasekané orechy s maslom, cukrom a medom dáme na panvicu, necháme rozpustiť a osmažíme do zlatista. Ešte horúcu zmes kladieme na surový druhý plát. Upečieme. Krém: maslo zmiešame s vanilkovým cukrom. Mlieko, hladkú múku, škrobovú múčku a cukor uvaríme na hustú kašu (miešame až kým to nezhustne). Keď kaša vychladne, primiešame ju k maslu zmiešanému s vanilkovým cukrom. Dobre vyšľaháme. Prázdny plát najprv pokvapkáme rumom a necháme vsiaknuť. Potom natrieme krémom. Prikryjeme plátom s orechovou zmesou. Plát môžeme prekrojiť na dve polovice a preniesť postupne, aby sa nezlomil. Koláč necháme na chladnom mieste uležať aspoň jeden deň. Na druhý deň pokrájame na rezy. Koláč má tendenciu postupne viac a viac zmäknúť.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 428
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

429

Podobné recepty:
  • Čínske buchty

    Čínske buchty

  • Osviežujúci zákusok

    Osviežujúci zákusok

  • Pomarančová roláda

    Pomarančová roláda