Hovädzie mäso pečené na víne s kapustou
2010-11-27- komentárov
- Kategórie: Hovädzie mäso , Pečené a grilované mäso
Ingrediencie
- 2 kg hovädzieho (pliecko), 150 g slaniny na prešpikovanie mäsa, 150 g slaniny na prípravu kapusty, 2 lyžice cukru, rascu, mleté čiarne korenie, soľ, cesnak, 0,5 kg cibule na prípravu mäsa, 200 g cibule na prípravu kapusty, 1,5 kg kvasenej kapusty, 0,5 l červeného vína, 0,5 l plnotučného mlieka, vínny alebo jablčný ocot, 1 kg zemiakov.
Postup
Krok 1
Mäso prešpikujeme prúžkami slaniny. Mäso vložíme do nádoby (hrnca), zalejeme mliekom, vínom, dvomi lyžicami octu. Mäso musí byť v marináde ponorené. Mäso prípadne zaťažíme a odložíme na 3 dni do chladničky. Mäso preložíme do pekáča, osolíme dvomi lyžičkami soli, okolo mäsa dáme pokrájanú cibuľu, podlejeme marinádou a vložíme do rúry vyhriatej na 160 stupňov Celzia. Pečieme asi 3 hodiny. Počas pečenia mäso polievame výpekom, prípadne podlievame zvyškom marinády. Slaninu pokrájame na malé kocky. V kastróliku ju opražíme, pridáme na drobno pokrájanú cibuľu. Po krátkej dobe, za stáleho miešanie pridáme cukor. Po miernom skaramelizovaní cukru pridáme kapustu aj so šťavou, rascu, lyžičku soli, 1 až dve lyžice jablčného alebo vínneho octu. Dusíme asi 15 minút. Zemiaky uvaríme v slanej vode s rascou. Uvarené zemiaky zlejeme rozmiagame ich a zmiešame s udusenou kapustou.