Alsaské mäso

2015-11-18

Popis

Jedlo z francúzskej kuchyne, na ktoré sa oplatí čakať. V alsaskom mäse sa prekrývajú rôzne ingrediencie, ktoré vytvoria dokonalú kombináciu.

Ingrediencie

  • 750 g bravčového pliecka
  • 750 g vykostených hovädzích rebier
  • 750 g jahňacieho pliecka
  • 4 ks bravčové nožičky
  • 10 ks strúčikov cesnaku
  • 10 ks klinčekov
  • 3 ks vetvičky tymianu
  • 5 ks bobkových listov
  • 1 l suchého kyslejšieho vína
  • 1 ks pór
  • 2 ks väčšie cibule
  • 200 g zeleru
  • 200 g mrkvy
  • 500 g zemiakov

Postup

Krok 1

Bravčové mäso pokrájame na stredné veľké kusy (približne, 750 g na 10 častí). Poukladáme ich na dno hrnca, tesne vedľa seba. Mäso osolíme, okoreníme čerstvo pomletým bielym korením a zalejeme vínom. Obdobne pokrájame aj hovädzie mäso, ktoré poukladáme na bravčové, osolíme ho, okoreníme a zalejeme vínom. Na rovnaké kusy pokrájame jahňacie, ktoré osolíme, okoreníme. Medzi kusy mäsa pozatláčame ošúpané strúčiky cesnaku, do ktorých sme zapichli po jednom klinčeku. Na mäso položíme vetvičky tymianu a zalejeme vínom. Nožičky pozdĺžne presekneme na polovice, odstránime z nich prsty, dobre očistíme, osolíme, okoreníme a poukladáme ich do hrnca, ako poslednú vrstvu. Medzi mäso podávame bobkové listy, najlepšie, medzi jednotlivé vrstvy mäsa. Dolejeme vínom tak, aby bolo mäso ponorené. Mäso zaťažíme a odložíme na 24 hodín do chladničky.

Krok 2

Všetku zeleninu pokrájame na plátky a mierne ju osolíme. Kameninovú nádobu na pečenie vymastíme masťou (dno, aj bočné steny). Na dno nádoby dáme vrstvu zemiakov, vrstvu póru a naň marinované bravčové nožičky. Na nožičky vrstvu zeleru a naň jahňacie mäso. Do nádoby prekladáme aj tymian, cesnak, či bobkový list. Takto navrstvíme do nádoby aj hovädzie a bravčové mäso, pričom medzi vrstvy mäsa dávame vrstvy zeleniny. končíme plátkami zemiakov. Nádobu uzatvoríme, pričom okraje pokrievky zalepíme cestom vytvoreným z hladkej múky a vody.

Krok 3

Vložíme do pece, či rúry vyhriatej na 160°C. Pečieme asi 5 hodín.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 257
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

258

Podobné recepty:
  • Pečeňové čiži-piži

    Pečeňové čiži-piži

  • Karlovarské teľacie stehno

    Karlovarské teľacie stehno

  • Kapustnica s fazuľou a údeným mäsom

    Kapustnica s fazuľou a údeným mäsom