Alsaské mäso
2015-11-18- komentárov
- Kategórie: Bravčové mäso , Pečené a grilované mäso
Popis
Jedlo z francúzskej kuchyne, na ktoré sa oplatí čakať. V alsaskom mäse sa prekrývajú rôzne ingrediencie, ktoré vytvoria dokonalú kombináciu.
Ingrediencie
- 750 g bravčového pliecka
- 750 g vykostených hovädzích rebier
- 750 g jahňacieho pliecka
- 4 ks bravčové nožičky
- 10 ks strúčikov cesnaku
- 10 ks klinčekov
- 3 ks vetvičky tymianu
- 5 ks bobkových listov
- 1 l suchého kyslejšieho vína
- 1 ks pór
- 2 ks väčšie cibule
- 200 g zeleru
- 200 g mrkvy
- 500 g zemiakov
Postup
Krok 1
Bravčové mäso pokrájame na stredné veľké kusy (približne, 750 g na 10 častí). Poukladáme ich na dno hrnca, tesne vedľa seba. Mäso osolíme, okoreníme čerstvo pomletým bielym korením a zalejeme vínom. Obdobne pokrájame aj hovädzie mäso, ktoré poukladáme na bravčové, osolíme ho, okoreníme a zalejeme vínom. Na rovnaké kusy pokrájame jahňacie, ktoré osolíme, okoreníme. Medzi kusy mäsa pozatláčame ošúpané strúčiky cesnaku, do ktorých sme zapichli po jednom klinčeku. Na mäso položíme vetvičky tymianu a zalejeme vínom. Nožičky pozdĺžne presekneme na polovice, odstránime z nich prsty, dobre očistíme, osolíme, okoreníme a poukladáme ich do hrnca, ako poslednú vrstvu. Medzi mäso podávame bobkové listy, najlepšie, medzi jednotlivé vrstvy mäsa. Dolejeme vínom tak, aby bolo mäso ponorené. Mäso zaťažíme a odložíme na 24 hodín do chladničky.
Krok 2
Všetku zeleninu pokrájame na plátky a mierne ju osolíme. Kameninovú nádobu na pečenie vymastíme masťou (dno, aj bočné steny). Na dno nádoby dáme vrstvu zemiakov, vrstvu póru a naň marinované bravčové nožičky. Na nožičky vrstvu zeleru a naň jahňacie mäso. Do nádoby prekladáme aj tymian, cesnak, či bobkový list. Takto navrstvíme do nádoby aj hovädzie a bravčové mäso, pričom medzi vrstvy mäsa dávame vrstvy zeleniny. končíme plátkami zemiakov. Nádobu uzatvoríme, pričom okraje pokrievky zalepíme cestom vytvoreným z hladkej múky a vody.
Krok 3
Vložíme do pece, či rúry vyhriatej na 160°C. Pečieme asi 5 hodín.