Demi-glace
2016-04-29- komentárov
- Kategórie: Základné predpisy a informácie , Základné predpisy
- Počet porcií : 6
- Čas prípravy : 20 min.
- Čas varenia : 360 min.
- Celkový čas : 380 min.
Popis
Demi-glace je silný teľací alebo hovädzí vývar, ktorý je základom pre dokonalé omáčky.
Ingrediencie
- 2 kg teľacích kostí (kĺbov)
- 2 ks petržleny
- 1 ks zeler
- 4 ks mrkvy
- 1 hlávka cibuľu
- 5 strúčik cesnaku
- 2 vetvička tymianu
- 2 vetvička rozmarínu
- 1 l kvalitného červeného vína
- 1 ks paradajkový pretlak
- olej
Postup
Krok 1
Kosti dáme zapiecť do rúry – do zlato žlta. Na oleji opražíme do hneda pokrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu a cesnak. Stále miešame, aby sa zelenina nepripálila. Pridáme paradajkový pretlak a za stáleho miešania krátko podusíme. Podlejeme vínom, vložíme opečené kosti. Ak nie sú kosti ponorené, dolejeme vodu. Privedieme do varu a oheň stlmíme na minimum. Počas varenia odoberáme penu a tuk z povrchu tekutiny. Varíme najmenej 6 hodín.
Krok 2
Tekutinu scedíme najprv cez sito, potom cez plátno. Postavíme na slabý oheň a zredukujeme na hustotu medu. Demi-glace dáme do malých nádob (0,5 až 1 dl), dobre uzatvoríme a odložíme do mrazničky. Demiglace nesolíme ani nekoreníme.