Oškvarkové pagáče II

2011-03-20

Ingrediencie

  • 600 g hladkej múky, 350 g mletých oškvarkov, 2 žĺtky, 1,5 dl mlieka, 1 kocku čerstvých kvasníc, 2 dl kyslej smotany, 1 lyžičku cukru, 65 g masla, soľ. Vajce, sezam, rascu na potretie a posypanie.

Postup

Krok 1

Z mlieka, lyžičky hladkej múky, cukru a kvasníc si pripravíme kvások. Oškvarky zmiešame so soľou a s polovicou (30 g) masla. K múke pridáme kvások, 2 žĺtky, druhú polovicu masla, soľ, časť smotany. Vymiesime cesto. Ak je príliš husté, pridáme aj zvyšok smotany, prípadne mlieko. Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý prikryjeme a necháme asi 30 minút kysnúť. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a potrieme ho oškvarkami. Preložíme zdola hore do dvoch tretín, zhora dolu až po okraj a preložíme zľava doprava na polovice. Prikryjeme a necháme kysnúť 30 minút. Cesto rozvaľkáme a prekladáme zhora dole do dvoch tretín, zdola hore až po okraj a sprava doľava na polovice. Prikryjeme a necháme kysnúť 30 minút. Cesto opäť rozvaľkáme, preložíme zľava doprava do dvoch tretín a sprava doľava až po okraj. Prikryjeme a necháme kysnúť. Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 až 2 cm. Plát zľahka ozdobíme nožom – vytvoríme mriežku a vykrajujeme pagáče. Jednotlivé pagáče dvomi rukami otáčame, pričom sa dotýkame iba bočných stien, akoby sme ich chceli uhladiť. Potrime ich rozšľahaným vajcom a posypeme sezamom, alebo rascou. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme, pokým pagáče nezhnednú.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 448
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

449

Podobné recepty:
  • Šišky III

    Šišky III

  • Rýchla a jednoduchá bublanina

    Rýchla a jednoduchá bublanina

  • Grankovo kávový koláč

    Grankovo kávový koláč

kuk