Panenka, jablková omáčka, špecle

2011-12-15

Ingrediencie

  • Špecle: 250 g polohrubej múky, 2 vajcia, 1 dl vody, 2 štipky soli, štipku postrúhaného muškátového orieška, 1 lyžicu masla. Panenka: 300 g bravčovej panenky, soľ, drvené korenie, olej. Jablková omáčka: 1 lyžicu masla, 1 jablko, 0,4 dl kalvadosu, 1 dl mäsového vývaru, 1 dl sladkej smotany, 1 lyžičku horčice, soľ, 1/2 viazaničky petržlenovej vňate.

Postup

Krok 1

Špecle: z múky, vajec, soli, muškátového orieška a 1 dl vody vymiesime cesto. Cesto pretlačíme cez haluškovač do vriacej vody, pričom sa snažíme, aby halušky – špecle boli pomerne dlhé, preto necháme, aby sa cesto naťahovalo po prechádzaní haluškovačom. Je dobré aby bolo cesto o niečo redšie, ako cesto na halušky. Po vyplávaní na povrch špecle scedíme a zmiešame s lyžicou masla. Panenku potrieme olejom, soľou, drvenými horčičnými semienkami a drveným korením. Panenku opečieme zo všetkých strán na horúcom oleji a dopečieme ju v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečieme asi 6 minút. Panenku vyberieme, obalíme v najemno pokrájanej petržlenovej vňati, necháme 10 minút odstáť a pokrájame. Očistené, jadrovníka zbavené jablko pokrájame na kocky a podusíme na masle. Keď sa jablko začne rozvárať, podlejem ho kalvadosom a zapálime. Necháme vyhorieť. Podlejme vývarom a smotanou. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérom. Počas mixovania pridáme horčicu, výpek z mäsa a podľa chuti soľ.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 361
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

362

Podobné recepty:
  • Medailóniky plnené sušeným ovocím

    Medailóniky plnené sušeným ovocím

  • Kura pod perinou

    Kura pod perinou

  • Sviečkové rezy s banánom na rošte

    Sviečkové rezy s banánom na rošte