Švédske guľky
2011-12-21- komentárov
- Kategórie: Bravčové mäso , Mleté mäso
Ingrediencie
- Guľky: 500 g mletého bravčového mäsa, 1/2 žemle, mlieko, 1/2 lyžičky soli, 1/4 lyžičky najemno pomletého nového korenia, 1 vajce, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku. Omáčka: 1 menšiu cibuľu, 1 strúčik cesnaku, soľ, mleté biele korenie, 1,5 dl bieleho vína, 2 dl kyslej smotany, 1 lyžicu nadrobno pokrájanej petržlenovej vňate. Masť a olej na vyprážanie.
Postup
Krok 1
Mleté mäso zmiešame so žemľou, ktorú sme namočili do mlieka a potom vyžmýkali. Pridáme soľ, najemno pomleté a preosiate nové korenie, vajce, nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Hmotu vymiešame a formujeme z nej guľky vo veľkosti stolnotenisovej loptičky, ktoré vypražíme zmesi masti a oleja. Vypražené guľky dáme na papierové obrúsky, aby sme ich zbavili prebytočného tuku. Vo výpeku speníme nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Podlejeme vínom, osolíme, okoreníme a varíme asi 5 minút. Primiešame smotanu a petržlenovú vňať a privedieme do varu. Do omáčky vložíme vypražené guľky a prehrejeme.