Moravské tvarohové koláče
2012-11-04- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
Ingrediencie
- Na náplň: 1 kg tvarohu, 100 g práškového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 60 g vanilkového pudingového prášku, 2 žĺtky. Na cesto: 1 kg hladkej múky, štipku soli, 100 g krupicového cukru, 2 žĺtky, 1 vajce, kvások (0,5 l mlieka, 40 g kvasníc, trochu cukru, štipku hladkej múky, 50 g roztopeného masla), 2 lyžice bieleho vína, 2 dl oleja. Na potretie: 1 až 2 žĺtky, 30 g rozpusteného masla.
Postup
Krok 1
Náplň: 1 kg tvarohu vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, vanilkovým pudingom (práškom) a žĺtkami. Cesto: do 1 kg hladkej múky pridáme štipku soli, 2 žĺtky, 1 vajce, kvások pripravený z mlieka, kvasníc, krupicového cukru, štipky hladkej múky a roztopeného masla. Pridáme 2 lyžice bieleho vína a postupne 2 dl oleja. Cesto dobre vymiesime, pomúčime, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť 1/2 až 1 hodinu. Z vykysnutého cesta lyžicou odoberáme cesto a kôpky kladieme na pomúčenú dosku. Prstami roztlačíme na placku a na každú dáme kôpku tvarohu. Tvaroh zabalíme do cesta a buchtičku otočíme spojenou časťou dolu. Buchtičky poukladáme na plech (vymastený) s papierom na pečenie. Necháme ešte 10 minút kysnúť. Potrieme žĺtkami. Prstami (alebo pohárom s plochým dnom) urobíme priehlbinu až takmer na plech a do priehlbiny dáme tvaroh. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia na spodnú priečku. Po desiatich minútach plech preložíme na strednú priečku. Celkový čas pečenia je asi 15 až 20 minút. Po upečení koláče potrieme rozpusteným maslom.