Pšeno - jedlo ako liek
2012-02-05- komentárov
- Kategórie: Predjedlá, chuťovky, nátierky , Predjedlá , Bezmäsité pokrmy , Od lusa/nidhi
Ingrediencie
- 1. pšeno s makom a sezamom: /1 porcia/ cca 3 PL pšena, voda, štipka soli, 1/2 ČL oleja, kúsok masla, mletý mak, sezam - pomletý, alebo celý, med, mletý kardamon a škorica, 1 klinček., 2. jablkové čatní: olej, maslo, najemno postrúhané jablko, postrúhaný zázvor, mletý kardamon a škorica, klinček., 3. pohánkový čaj: pohánka, voda., pozn.: p š e n o je obilnina v podobe drobných žltkastých guličiek, ktoré sú súčasťou potravy aj vtákov., je zásadité, pretože neobsahuje lepok je vhodné aj pre celiatikov, spevňuje kosti, prospieva nechtom a vlasom, posilňuje obličky, zlepšuje imunitu a prečisťuje organizmus., výhodou je krátka tepelná úprava., odporúča sa denne ráno požuť 1 lyžičku surového pšena a zapiť vodou, alebo pohánkovým čajom., v uvedenej kombinácii pšeno s makom a sezamom prospieva hlavne ženám v zrelšom veku., /mak a sezam sú bohaté na vápnik/
Postup
Krok 1
1. pšeno uvaríme domäkka s malým množstvom vody, penu vyhodíme, prípadnú prebytočnú vodu vypijeme, alebo pridáme do polievky či iného jedla, potom pšeno dáme na olej s maslom, pridáme pomletý mak,
Krok 2
sezam, med, škoricu, kardamon a klinček, premiešame /prípadne dáme aj vopred namočené a scedené slnečnicové semienka/, 2. jablkové čatní: na panvicu dáme olej a maslo, tiež hore uvedené koreniny /kardamon, škoricu, klinček/, kúsok zázvoru a postrúhané jablko., dusíme veľmi krátko., ako prílohu však môžeme použiť iba postrúhané jablko či kúsky banánu., 3. pohánkový čaj: pohánku zalejeme vrelou vodou a necháme postáť, scedíme., /pohánka obsahuje rutín, priaznivo pôsobiaci na elasticitu ciev/