Dusené hovädzie pre párty
2018-01-09- komentárov
- Kategórie: Hovädzie mäso , Dusené mäso
- Kuchyňa: Slovenská
Popis
Dusené hovädzie pre párty podávame ako prílohu čerstvý biely chlieb.
Ingrediencie
- 5 dl olivového oleja
- 150 g bôčika alebo slaniny
- 20 ks šalotiek
- 5 kg hovädzieho krku
- 2 lyžica hladkej múky
- 6 strúčik cesnaku
- 1 ks pomaranč (iba plátky pomarančovej kôry)
- 4 dl červeného vína
- 1 viazanička petržlenovej vňate
- 2 vetvička tymianu
- 4 ks bobkové listy
- 250 g šampiňónov
- 2 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica nadrobno pokrájanej petržlenovej vňate
- soľ
Postup
Krok 1
Na olivovom oleji opečieme na kocky (2x2 cm) pokrájaný bôčik a 20 očistených šalotiek. Do hneda opečené mäso a cibuľky vyberieme dierovanou naberačkou a do hrnca dáme polovicu na kocky pokrájaného hovädzieho krku. Mäso opečieme, aby sa zatiahlo a vyberieme ho dierovanou naberačkou. Takto opečieme aj druhú polovicu mäsa. Mäso vrátime do hrnca a pridáme 2 lyžice hladkej múky. Premiešame a po chvíli pridáme bôčik a cibuľky, nadrobno nasekaný cesnak, plátky pomarančovej kôry a podlejeme červeným vínom. Pridáme petržlenovú vňať a tymian (zviažeme motúzikom) a bobkový list. Premiešame, prikryjeme a vložíme do rúry. V rúre vyhriatej na 140 stupňov Celzia dusíme asi 2 hodiny. Keď je mäso mäkké, pridáme k nemu na oleji osmažené, pokrájané šampiňóny. Na sporáku prehrejeme. Vyberieme petržlenovú vňať s tymianom, pomarančovú kôru a bobkové listy. Preložíme do misy a posypeme pokrájanou petržlenovou vňaťou. Podávame s čerstvým bielym chlebom.