Alžírsky koláč s holubím mäsom

2015-11-18

Popis

Obmeňte sladké koláče občas jedným na slano. Koláč s holubím mäsom pochádza z alžírskej kuchyne.

Ingrediencie

  • 1 ks veľkého očisteného domáceho holuba
  • 2 ks mrkvy
  • 1 ks petržlen
  • kúsok kúsok zeleru
  • 1 ks menší pór
  • 2 ks bobkové listy
  • štipka štipku šafranu
  • čerstvý tymian
  • soľ
  • petržlenovú vňať
  • 1/2 lyžička citrónovej kôry
  • 2 ks vajcia
  • mleté čierne korenie
  • 2 lyžica mandľových lupienkov
  • 2 lyžica pistácií
  • filo cesto (štrúdľové cesto)
  • maslo
  • 1 lyžica hrozienok
  • 1 lyžica medu
  • štipka kurkumy
  • práškový cukor
  • mletú škoricou
  • olivový olej

Postup

Krok 1

Holuba vložíme do hrnca, zalejeme vriacou vodou, pridáme soľ, pokrájanú mrkvu, petržlen, zeler, pór, bobkové listy, štipku šafranu. Holuba varíme asi 45 minút (až sa mäso oddeľuje od kostí). Uvareného holuba vyberieme, vykostíme, mäso, nakrájame na menšie kúsky. Časť vývaru, asi 2 dl, dáme variť a zredukujeme na polovicu. Do zredukovaného vývaru pridáme pokrájané mäso, nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať, pokrájané lístky tymianu, citrónovú kôru a krátko povaríme.

Krok 2

Dve vajcia osolíme, okoreníme a našľaháme vidličkou. Za stáleho miešania pridáme k mäsu. Keď vajcia stuhnú, preložíme na tanier a necháme schladiť. Opražíme mandľové lupienky a osobitne opražíme pistácie. Pistácie posekáme a zmiešame s mandľovými lupienkami. Plech na pečenie potrieme roztopeným maslom. Položíme naň jednu tenkú vrstvu filo cesta. Na cesto, do tvaru kruhu navrstvíme holubie mäso s vajcami, posypme hrozienkami, zmesou pistácií a mandlí a položíme ďalšiu vrstvu cesta. Cesto potrieme maslom, posypme hrozienkami, orieškami, mandľami, pokvapkáme medom a položíme ďalšiu vrstvu cesta. Okraje cesta pozastrkujme pod kruhový koláč. Položíme ďalšiu vrstvu cesta, potrieme maslom, navrstvíme holubie mäso, posypeme štipkou kurkumy, hrozienkami, lístkami tymianu. Zasa dáme cesto, maslo, holuba, zasa cesto, pričom okraje pozastrkujeme pod koláč. Takto môžeme koláč vrstviť do spotrebovania surovín. Poslednú vrstvu dáme len cesto a okraje pozastrkujeme. Cesto opäť potrieme maslom. Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia a pečieme 12 minút resp. do získania svetlo hnedej farby cesta. Upečený koláč zľahka posypeme cukrom a škoricou. Posypeme petržlenovou vňaťou, orieškami a mandľami a pokvapkáme olivovým olejom.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1010
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1011

Podobné recepty:
  • Cesnakové kuracie prsia

    Cesnakové kuracie prsia

  • Plnené kuracie (morčacie) tašky

    Plnené kuracie (morčacie) tašky

  • Kurča so šampiňónmi

    Kurča so šampiňónmi

kuk