Trojkráľový chlieb

2012-11-11

Ingrediencie

  • 400 g hladkej múky, 100 g masla, 100 g práškového cukru, 1 lyžičku prášku do pečiva, 2,5 dl mlieka, 3 vajcia, 1 lyžičku vody z kvetu pomarančovníka, 1/2 citróna (iba kôru), kandizované ovocie (zmes tekvice, čerešní, pomaranča, citrónu), štipku soli, 1 suchú fazuľu.

Postup

Krok 1

Kvasnice rozdrobíme v 0,5 dl vlažného mlieka. K vykysnutému kvásku primiešame 100 gramov múky a vymiešame mäkké cesto, z ktorého vytvarujeme guľu. Tú zakryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť (cesto by malo svoj objem zdvojnásobiť). Do 300 g pridáme vajcia, cukor, 2 dl mlieka, vodu z kvetu pomarančovníka, citrónovú kôru a vymiesime. Do vymieseného cesta pridáme maslo a dobre ho do cesta zapracujeme. Miesením dokonale spojíme obidve cestá. Zo spojeného cesta vytvarujeme bochník, ktorý poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť dve hodiny. Po vykysnutí cesto premiesime a vytvarujeme z neho valec, ktorého konce spojíme, čím vznikne akýsi veniec. Do cesta schováme fazuľu, ako prekvapenie. Pre „objaviteľa“ fazule pripravíme odmenu. Veniec potrieme rozšľahaným vajcom a ozdobíme kandizovaným ovocím. Posypeme cukrom, položíme na plech s papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 160 stupňov Celzia. Pečieme asi 25 minút.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 171
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

172

Podobné recepty:
  • Rýchly ovocný koláč

    Rýchly ovocný koláč

  • Brokolicová torta

    Brokolicová torta

  • Bábovka s vaječným likérom II

    Bábovka s vaječným likérom II